Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaEmo ResimleriLatest imagesAramaGaleriKayıt OlGiriş yap

 

 Beşiktaş Şanlı Tarihi

Aşağa gitmek 
+4
inteqra
HarBy_KizZz
RoCCoOo
BuSraY
8 posters
YazarMesaj
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:46

Renklerimiz Ve Ilk Rozetimiz
Yıllardır Beşiktaş’ın ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu, Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinin ardından siyah-beyaz olarak değiştirildiği söylenir. Beşiktaş tarihi ile ilgili bir çok kaynak böyle yazmaktadır. Ancak 100. yıl belgeselinin hazırlanması sırasında yapılan ayrıntılı araştırmalarda, kırmızı rengin kullanılmadığı, renklerimizin her zaman siyah-beyaz olduğu yönündeki belgeler ağırlık göstermiştir. Beşiktaş 100. Yıl Belgeseli yapımcısı Tuğrul Yenidoğan, yaptığı araştırmalar sonucunda bu tartışmalara noktayı koymuştur:

Osman Paşa Konağı’nda başlangıçta ferdi sporlar yapıldığından herhangi bir forma rengine gereksinim duyulmadı. Ancak sporcuların sayısı her geçen gün yeni katılımlarla artmaya devam edince, eğitimini Fransız mektebinde tamamlamış Mehmet Şamil Bey kurucular heyetini topladı. Okul günlerinde kullandığı, okulunun renklerini taşıyan rozeti yakasından çıkardı ve gösterdi: “Bizler de tıpkı bu rozet gibi bir rozet yaptırmalı ve Kulübümüz’de spora devam eden her azayı bu rozeti taşımaya mecbur tutmalıyız” dedi. Toplantıya katılanlar Mehmet Şamil Bey’in teklifini heyecanla kabul ettiler. Toplantının sonunda rozette yer alacak kulüp renkleri de kararlaştırıldı. Tabiatın bütünüyle birbirine zıt iki ana rengi kulüp renkleri olarak seçildi: Siyah ve Beyaz...
Beşiktaş’ın ilk rozetinin yapıldığı tarih, Fransız mektebindeki rozetlerden esinlenerek miladi yıl olarak “1906” yazıldı. Üstte Arap harfleriyle “Beşiktaş” yazarken, sağda “J”, solda “K” harfleri yer aldı. Rozetin arka yüzünde “Konstantinopolis”te yapıldığı yazılıdır ve iç tarafında rozeti yapan ustanın mührü yer almaktadır. Rozetteki armada yer alan yıldızın 6 köşeli olduğu dikkat çekmektedir. 2. Meşrutiyet’e kadar (1908) bu 6 köşeli yıldız kullanılmıştır. Bu rozet, İskender Yakak tarafından Onursal Başkanımız Süleyman Seba’ya hediye edilmi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:46

Kara Kartallar Efsanesi
Son iki sezonun şampiyonu Beşiktaş, 1940-41 sezonuna gençleştirilmiş ve yenilenmiş kadrosuyla girer. Haftalar ilerledikçe puan farkını açan Beşiktaş, ligde liderliğini sürdürmektedir. Bitime 5 hafta kala rakip Süleymaniye’dir. 19 Ocak 1941 Pazar günü Semih Duransoy’un hakemliğini yaptığı Şeref Stadı’ndaki maça Beşiktaş şu kadro ile çıkar: Faruk, Yavuz, İbrahim, Rıfat, Halil, Hüseyin, Şakir, Hakkı, Şükrü, Şeref, Eşref. O sezon bütün maçlarda olduğu gibi, Takımımız yine muhteşem bir oyun ortaya koyar. Maçın ikinci yarısının ortalarıdır. Beşiktaş takımı farklı önde olmasına rağmen rakip kaleye bitmek tükenmek bilmeyen hücumlar gerçekleştirmektedir. İşte o sıralarda Beşiktaş’ın akın yönü olan Şeref Stadı’nın Atatürk panosu bulunan tarafındaki tribününden bir ses yükselir: “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar”... Şeref Stadı’nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazeteciler, çınlayan sesle donup kalmıştır. Son derece isabetli bir benzetmedir o anda yapılan. O sezon rakiplerini ezip geçen Beşiktaşlı futbolcuları “Kara Kartal”dan, oynadıkları futbolu “Kara Kartal gibi hücum etmek”ten başka bir şekilde tarif etmek mümkün değildir. Tribünlerden gelen sesin sahibi Mehmet Galin isimli bir balıkçıdır.

Voleci Şeref lakabıyla maruf Şeref Görkey’in voleyle attığı 3 muhteşem gol ve kaptan Hakkı’nın, Şakir’in ve Şükrü’nün birer golüyle sahadan 6-0 galip ayrılırlar.

Bu maçın ardından, Beşiktaş’ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur

Kara Kartallar Ünvani Nereden Geldi?
Bu daha detayli

1932-33 sezonunda Istanbul Amatör Ligi'nin bitmesine bir hafta kalmisti. Son maç Besiktas ile Fenerbahçe arasindaydi. Bu maç sampiyonu belirleyecekti. Fenerbahçe Besiktas'tan iki puan öndeydi. Dolayisi ile bir beraberlik Fenerbahçe'yi sampiyon yapmaya yetecekti. Besiktas ise mutlaka kazanmaliydi.
Futbolu Besiktas'a getiren Seref Bey (soldaki resimde görünen) son zamanlarda yakalanmis oldugu hastaligin neticesinde her geçen gün eriyip gidiyordu. Ancak Seref Bey'in ömrü o önemli maçi görmeye vefa etmedi. Bedeni hastaliga daha fazla dayanamayan Seref Bey genç yasta hayata veda etti. Maçtan bir gün önce de topraga verildi.

Tarih 16 Haziran 1933'dü. Final maçi oynananacak ve de sonunda ya Besiktas ya da Fenerbahçe sampiyon olacakti. Sahaya çikmadan önce Besiktas soyunma odasinda herkesin Seref Bey'in ölümü nedeni ile büyük bir üzüntü içinde oldugu görülüyordu. O sirada Hakki (Yeten) sessizligi bozarak arkadaslarina kendilerine gelmelerini söyledi. Eger Seref Bey hayatta olsaydi onun kendilerinden tek isteyeceginin bu maçi kazanmalari olacagini hatirlatti. Bunun üzerine Besiktas'li futbolcular Seref Bey'e layik olacak bir oyun ortaya koymak üzere and içerek sahaya ciktilar.

Besiktas tarihinde ilk kez sahaya bu maçta simsiyah formalarla çikmisti. O matemin simgesiydi. Seref Bey'in kaybedilisinin acisini yansitiyordu.

Maç basladi. Fenerbahçe defansta kaliyor, bir puan için oynuyordu. Besiktas ise atak üstüne atak gelistiriyor ve gol atmak için yükleniyordu. Oyunun 24'üncü dakikasiydi. Nazim'in Fenerbahçe filelerine gönderdigi top tüm Besiktas'lilari ayaga kaldirmisti. Ancak hakem golü geçersiz saydi.

Oyunun büyük bölümü Fenerbahçe yari alaninda ve kalesi önünde oynandi. Ancak gol olmadi ve maç basladigi gibi 0-0 bitti. Bu sonuçla Fenerbahçe sampiyonluga uzanmisti.

Maçtan sonra konusanlar ligi ikinci sirada bitirmesine ragmen Besiktas'i öve öve bitiremiyorlardi.
- Ne takimdi öyle!
- 90 dakika içinde tam 66 kez akin yaptilar!
- Kartallar gibi saldirdilar.
- Evet. Aynen kara kartallar gibi...
Iste o siyah formalardan ve müthis futboldan sonra Besiktas sampiyonluga ulasamamisti ama büyük bir ünvan kazanmisti: KARA KARTALLAR
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:47

Yeni Lig’in Kuruluşu
O tarihlerde cuma günleri oynanan İstanbul Ligi'nde Fenerbahçe, Galatasaray, Altınordu, Süleymaniye, İdman Yurdu gibi takımlar bulunuyordu. Beşiktaş 1920'lerin öncesinde iki ezeli rakibiyle karşılaşmamışsa da Süleymaniye ve İdman Yurdu'nu mağlup etmiş bir takımdı. 1919'da Beşiktaş ve diğer kulüplerin lige katılma isteği Lig Tertip Komitesi tarafından uzun bir süre bekletildikten sonra kabul edilmedi. Pazar günleri de azınlık takımları Pera, Araks, Maccabi, Stella, Strugglers'in yer aldığı Pazar Ligi maçları oynanıyordu. Şeref Bey, Beşiktaş gibi cuma ligine alınmak istemeyen takımların idarecileriyle Türk İdman Birliği Ligi adı altında bir lig kurdu. Çekilen kurada 10 takım A Grubu'nda Beşiktaş, Hilal, Kumkapı, Altınörs ve Türkgücü, B Grubu'nda da Darüşşafaka, Vefa, Üsküdar, Beylerbeyi ve Haliç şeklinde yer aldı.

İLK YILDA İLK ŞAMPİYONLUK

Grubunda bütün maçlarını kazanan Beşiktaş, finalde diğer grubun birincisi Darüşşafaka ile karşı karşıya geldi. 23 Temmuz 1920'de oynanan bu maçı Siyah-Beyazlı takımımız, 2-1 kazanarak tarihimizdeki ilk şampiyonluğumuzu elde etti.
Beşiktaş Şanlı Tarihi Modify_inline
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:47

Yabancı Futbolcular

Zlatan Arnavutoviç
Yugoslavya’nın Zagreb şehrinde 13 Şubat 1954’te dünyaya gelen Arnavutoviç, Beşiktaş savunmasında görev yapan en başarılı yabancı futbolculardan birisiydi. Özellikle korner atışlarında rakip kalelere gönderdiği toplarla dikkat çeken 1.84 boyundaki Yugoslav yıldız, 1983-84 sezonunda Dinamo Zagreb’den transfer edilmişti.
------------------------ ------------------ -----------------------
Sava Paunoviç
Boğa kadar güçlü, tilki kadar kurnaz, tavşan kadar süratli bir futbolcu”, dersek Paunoviç’i tarif etmiş oluruz herhalde. Son derece sıcakkanlı bir futbolcu olan Paunoviç, Beşiktaş tarihinin en verimli yabancılarından biriydi.

1977 Temmuz’unda Partizan’dan 700 liraya 2 yıllık sözleşme ile Beşiktaş’a transfer edildi. 1977-78 sezonunda 27 lig maçında 7 gol attı, ertesi sezon ise 28 maçta 14 golle gol krallığında ikinci sırayı aldı. Özellikle derbilerde ve deplasmanlardaki üstün formuyla dikkat çeken Paunoviç, attığı goller kadar attırdıklarıyla da gündemde kalmayı başarmıştı.

Türt futboluna yabancı oyuncu yasağı gelmesiyle, 1978 Haziranı’nda Yugoslav takımı Radniki Kragujevac’a gitti.

------------------- ----------------- --------------------------
Joe Erwin Kuzman
Futbola MTK Budapeşte’nin genç takımında başladı. 3 yıl A Takım’da oynadıktan sonra, Avusturya’nın Wiener Sport Club ekibine transfer oldu. Macar futbolcu 1 yıl sonra İspanya’ya gitti. 6 sezon Sevilla, 3 sezon da Espanyol formasını giydi ve İspanya vatandaşı oldu.

1966-67 sezonunda Szalay ile birlikte Beşiktaş’a geldi. Szalay sadece 3 maçta oynayıp, Amerika’nın Philadelphia Spartans Takımı’na giderken, Kuzman o sezon şampiyon olan Beşiktaş’ta attığı gollerle yıldızlaştı.

Oynadığı 22 lig maçında attığı 8 golün 5’i galibiyeti getirdiği için, Beşiktaş tribünleri kendisine &#8220ek gol Kuzman tek gol” diye tezahürat yapmaya başladı. Sezon bitiminde ise şampiyon Beşiktaş’tan ayrılıp ABD’ye Szalay’ın takımı Philadelphia’ya gitti ve 2 maçta 1 gol attı.

Ertesi sezon Cleveland Stokers’ta yer aldı ve 15 maçta 2 gol kaydetti. 1968-69’da tekrar Beşiktaş’a döndü, ancak o tribünleri ayağa kaldıran eski golcü değildi. Oynadığı 15 lig maçının 6’sı 90 dakika idi ve attığı gol sayısı sadece 1 oldu. Ertesi sezon 2. Lig’deki Boluspor’a transfer oldu ve kırmızı-beyazlı takımda Türkiye’deki ikinci şampiyonluğunu yaşadı.
-------------------------------------------------------------------
Cevdet Şekerbegoviç


Beşiktaş’ta forvet bölgesinde görev yapıp başarılı olan ender futbolculardan biri olan Şekerbegovç, 15 Temmuz 1955’te Yugoslavya’nın Tuzla kentinde dünyaya geldi. Futbola da Sloboda Tuzla takımında başladı. 1977-83 arasında 9 kez Yugoslavya A Milli Takım formasını giydi.

1983-84 sezonunda transfer olduğu Beşiktaş’ta solaçık mevkinde görev yapan Şekerbegoviç, özellikle duran toplarda ve sol kanattan yaptığı ortalarda çok etkiliydi. Boşnak yıldız, 1985 yılında Beşiktaş’a veda etti.
-------------------------------------------------------------------
Mirsad Kovaçeviç

Beşiktaş tarihinin en başarılı ve en golcü yabancılarıdan biri olarak kabul edilen Kovaçeviç, 1984’te Sloboda Tuzla’dan transfer edildi. Beşiktaş’ta istikrarlı ve başarılı 2 yıl geçirdi. 1984-85’te Beşiktaşımız averajla şampiyonluğu kaybederken, 34 maçın hepsinde yer alan tek futbolcu olan Kovaçeviç, 17 golle gol krallığında ikinci sırayı aldı.

1985-86’da bu defa Beşiktaş, Galatasaray’ı averajla geride bırakıp şampiyon olurken, 36 maçın hepsinde yer alan 5 oyuncudan biri olan Kovaçeviç, yine 17 gol attı ve gol krallığı sıralamasında dördüncü oldu.

1986 Temmuz’unda Galatasaray’a transfer oldu.
------------------------------------------------------------------
Leslie Ferdinand

Yaşı 20’nin üzerindeki bütün Beşiktaşlılar’ın gönlünde taht kurmayı başaran bir yabancıdır Les Ferdinand.

Gordon Milne’in yakından tanıdığı bir futbolcu olan Ferdinand, 22 yaşında Quenn’s Park Rangers takımından Beşiktaş’a kiralık olarak 1 sezonluğuna geldi.

Başarılı futbolunun yanı sıra, sempatikliği ile de tribünlerin sevgilisi oldu. 1988-89 sezonunda ligin ilk yarısında ve Türkiye Kupası finali ilk maçında Schumacher’i avlayarak Fenerbahçe’ye attığı goller, seyredenlerin hafızalarından silinmedi.

İngiliz golcü, lig, UEFA, Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupaları’nda toplam 34 maçta 16 gol attı. Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonlukları yaşadı. İngiltere’ye döndükten sonra iyice yıldızlaştı. Milli Takım’ın değişmez elemanlarından biri olurken, Queen’s Park Rangers’tan Newcastle United’a oradan da Tottenham’a transferi büyük yankı uyandırdı.
------------------------------------------------------------------
Stefan Kuntz

Beşiktaş taraftarının kalbinde taht kuran futbolcuların arasında hiç şüphesiz Stefan Kuntz da yer almakta.

Kuntz, Borussia Neunkirchen, Vfl Bochum, Bayer Uerdingen ve Kaiserslautern takımlarında oynadıktan sonra, 1995’te Beşiktaş’a transfer oldu.

Beşiktaş’ta oynadığı tek sezonda 30 lig maçında 9, iki Avrupa Kupası maçında da 2 gol attı. Almanya’da çok sevilen bir futbolcu idi ve onu izlemek için Almanya’dan özel seyirciler Beşiktaş maçlarına geldi.

1996 Avrupa Şampiyonası finallerinde 34 yaşında olmasına rağmen, Almanya’nın Avrupa Şampiyonu olmasında başrolü oynadı. İngiltere’ye attığı gol, unutulmaz goller arasında yer aldı. 1996 Temmuz’unda Arminia Bielefeld’e transfer oldu. Almanya’da 429 lig maçında 173 gol attı, 24 defa A Milli oldu.
--------------------------------------------------------------------
Fani Madida

Orta saha, forvet, sağbek gibi mevkilerde başarıyla görev yapan Güney Afrikalı futbolcu, Kaizer Chiefs takımından 1992’de geldi. Sergilediği performansla istikrarlı oyunculardan biri oldu.

Beşiktaş’ta 3 sezon forma giyerek tarihe geçti. Madida, Amokachi ve Ronaldo ile birlikte en uzun süre oynayan 3 yabancı futbolcudan biridir. Siyah-Beyazlı takımda 76 lig maçında oynadı, 16 gol attı. 1 Lig, 1 Kupa şampiyonluğu yaşadı. 1995’te Antalyaspor’a gitti.

-------------------------------------------------------------------
Daniel Amokachi

21 Haziran 1994’te Dallas’taki Cotton Bowl Stadı, Dünya Kupası maçlarından birine tanık olmanın heyecanını yaşadı. Kupanın iki renkli takımı Nijerya ile Bulgaristan’ın mücadelesinde tribünler Nijerya’nın 14 numaralı futbolcusunu büyük bir hayranlıkla izledi. Topu her alışında müthiş fuleli deparlar atan bu Nijeryalı, o akşam Bulgar savunmasını çökertip 1 gol atıp, 2 de attırdı. Maçı 3-0 kazanan Nijerya, Dünya Kupası’nın flaş takımı olurken, dünya futbolu da Daniel Amokachi ile tanıştı.

Nijerya’nın sembol futbolcularından biri olan Amokachi, 1996’da İngiltere’nin Everton takımından Beşiktaş’a transfer edildi. Beşiktaş formasını 3 yıl giydi. Ligde 77 maçta 19, Avrupa Kupaları’nda ve Türkiye Kupası’nda 17’şer maçta 3’er, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Kupaları’nda da 3 maçta 1 olmak üzere, toplam 14 resmi maçta 26 gol kaydetti.

Siyah-Beyazlı takımda 1’er Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Kupası şampiyonlukları yaşadı. Dönem dönem sakatlık ve Nijerya seyahatlerinden geç dönmesi nedenleriyle performansı beklenenin altında oldu. Yine de unutulmaz maçlara imza attı, sürati ve tekniği ile beğeni kazandı.

Daha önce Belçika’da Brugge’de oynayan Amokachi, 1994 Dünya Kupası’nın yıldız oyuncusu idi. 1998 Dünya Kupası’nda ise sakatlığı nedeniyle gölgede kaldı ve uluslararası kariyerini noktaladı.

--------------------------------------------------------------------
Pascal Nouma

2000-2001 sezonunda Fransa’nın Lens takımından transfer edilen Pascal Nouma, ilk günden itibaren Beşiktaş tribünlerinin sevgilisi oldu.

2001-2002 sezonu bittiğinde Pascal Nouma artık Siyah-Beyazlı formayı giymiyordu. Ama taraftar O’nu hiç unutmadı. 2002-2003 sezonu başında, Beşiktaş 100. yılını kutlamaya hazırlanırken, bir ilk gerçekleşti ve Pascal Nouma tekrar, 1 yıl sonra Siyah-Beyazlı takımımıza transfer edildi.

Sezonun bitmesine 6 maç kala, gol attığı Fenerbahçe derbisinde yaptığı bir hareket nedeni ile Kulüp ile ilişkisi kesilen Fransız golcü, Fransa’da doğdu, Beşiktaşlı oldu. Helal olsun sana Pascal Nouma tezahüratı ile ölümsüzleşti.

Pascal Nouma, Beşiktaş formasıyla toplam 44 maç oynadı, 22 gole imza attı. 14 kez Avrupa Kupası maçlarında görev alan Fransız yıldız, 5 gol kaydetti.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:48

Türk Futbolcular

HAKKI YETEN
Beşiktaş’ın sembolü Baba Hakkı, 1910 yılında Vodina’da doğdu. Henüz 1 yaşındayken ailesi İstanbul’a yerleşti. Babası Binbaşı Mahmut Nedim Bey, 1914’te Çanakkale’de şehit düştü.

5 kardeşiyle birlikte yaşam savaşı veren Hakkı Yeten askeri okula yazıldı. Bu dönemde Beşiktaş Muradiye semtinde futbola başladı. Maltepe, Halıcıoğlu ve Kuleli askeri takımlarında oynadı. Beşiktaş Futbol Şubesi’nin kurucusu Şeref Bey tarafından Siyah-Beyazlı renklere kazandırıldı. Bu arada askerlik mesleğini bırakarak avukat oldu.

17 yıl Beşiktaş forvetinde özellikle sağiç olarak yer aldı. Otoriter ve teknik oyunculuğuyla kısa sürede kaptan oldu. Özellikle disipline verdiği önem nedeniyle kısa süre içinde Baba lakabını aldı. Saha dışında da tam bir beyefendi olan Hakkı Yeten, güçlü yapısıyla rakip oyuncularla ikili mücadelelerde kollarını açar ve karşı takım oyuncusu önüne geçemezdi.

1945’te futbolu bırakana kadar, 1 Türkiye Birinciliği, 2 Milli küme, 1 Başbakanlık Kupası, 7 İstanbul Ligi, 1 İstanbul Şildi, 2 İstanbul Kupası şampiyonluğu yaşadı. 17 yıl formasını giydiği Beşiktaş’ta 439 maçta 382 gol kaydederek inanılması güç bir sayıya erişti. Derbilere de damgasını vuran Baba Hakkı, hem Galatasaray hem de Fenerbahçe’ye 30’ar gol atarak tarihe geçti.

İkinci Dünya Savaşı nedeniyle A Milli Takım çok az sayıda maç yaptığından Hakkı Yeten de yalnızca 3 kez ay-yıldızlı formayı giyebildi. 27 Eylül 1931’de Bulgaristan’a 5-1 yenildiğimiz maçta tek golümüzü Baba Hakkı atmıştı.

Futbolu bıraktıktan sonra Futbol Federasyonu’nda Asbaşkanlık yaptı. Beşiktaş’ta 3 dönem başkanlık yaptı. Daha sonra yönetimi kurulu tarafından şeref başkanı seçildi. Hakkı Yeten, 17 Nisan 1989 tarihinde yaşama veda etti. Beşiktaş Belediyesi, Fulya Stadı’nın bulunduğu caddeye O’nun ismini verdi.

ŞEREF GÖRKEY
Bir futbolcu düşünün… Maçta bir gol atıyor ama voleleri meşhur olduğu için seyirci golü beğenmiyor… O da gidip hakeme itiraz ediyor Hocam golü saymayın. Top elime çarptı. Kimden mi bahsediyoruzElbette ki, Beşiktaş’ın efsane forveti Şeref Görkeyden… Nam-ı diğer Voleci Şereften…

Şeref Görkey, 1913 yılında İstanbul’da doğdu. Annesinin söylediğine göre, yapraklar dökülürken… Çok küçük yaşta Nişantaşı’nda futbola başladı ama yetiştiği yer Beşiktaş Genç Takımı oldu. Kısa sürede yıldızı parlayan Şeref Görkey, 16 yaşında kapısından adımını attığı Beşiktaş’tan bir daha hiç kopmadı.

20 Yıl Boyunca 10 Numara
Şeref Görkey, ilk resmi maçını İstanbulspor’a karşı oynadı. Hep 10 numara giydi ve futbolu da 10 numara olarak bıraktı. Görkey, o yılları şöyle anlatıyordu Çok iyi bir ekiptik. Benden bir sene sonra 1931’de Hakkı (Baba Hakkı) takıma geldi. Hüsnü Sağman, Hayati, Adnan vardı. Önümüze geleni yenerdik. O zamanlar Beşiktaş’ın taraftarı artmaya başladı. İki-üç bin taraftara top oynamaya başladık. Rakipleri bazen çok eziyorduk. Hakkı bazen yanıma gelip Yahu Şeref Fevzi ile İbrahim’e de söyleyelim de çok atmayalım. Üzülüyor çocuklar derdi. Üç-dört gol atıp bırakırdık.

Görkey, derbilerin de unutulmaz golcüsüydü. Galatasaray’a 30, Fenerbahçe’ye 13 kez gol atarak, Baba Hakkı’nın ardından derbilere damgasını vurmayı başardı.

3 Golünden Biri Voleyle
Görkey, futbol hayatı boyunca attığı toplam 320 golün 99’unu voleyle kaydetti. Hiç penaltıdan golü yoktu. Çünkü duran topların fileye gitmesini gol olarak görmüyordu Şeref Görkey. Meşhur voleleri sorulduğunda da hemen Baba Hakkı’yı anıyordu: &#8220ttığım gollerin çoğunda Hakkı’nın emeği vardır. Baba Hakkı, Şükrü Gülesin gibi topu ayağına lokum misali oturtan arkadaşların varsa, o voleleri sen de atarsın!”

Bir keresinde Fenerbahçe’ye normal bir gol atmış Görkey. Tribünlerden hemen Sana yakışmadı şeklinde sitemler yükselmiş. Bunun üzerine Şeref Görkey’le hakem arasında şu diyalog yaşanmış:
Şeref Görkey: Hocam bu golü saymayın.
Hakem: Neden?
Şeref Görkey: Elime çarptı hocam
Hakem: Ben görmedim ve golü verdim. Artık iptal edemem. Hakemi kandıramayan Görkey, devre arasında soluğu Baba Hakkı’nın yanında alıyor: İkinci devre hep havadan isterim topları.
İstediği oluyor ve kendisine ilk devrede sitem eden taraftarlardan, muhteşem bir voleyle adeta özür diliyor.

Briyantinsiz Çıkmam
Futbolcuların yurt dışı maçlarına üçüncü mevkide gittiği, yanlarına beslenme çantası verildiği dönemin futbolcusuydu Şeref Görkey. Büyük yokluklar içinde top koşturmalarına rağmen, Voleci Şeref, kıyafetlerine hep dikkat etmiş. Hiçbir maça, saçına briyantin sürmeden çıkmamış. Belki de bu nedenle, kolejli hayranları hep olmuş. Görkey, işte bu kolejli kızlardan birine, Nükhet Hanım’a kaptırmış gönlünü ve 1940 yılında hayatlarını birleştiren imzayı atmışlar.

22 Şampiyonlukta İmzası Var
Beşiktaş futbol tarihinde, 18 i resmi olmak üzere, tam 22 şampiyonlukta imzası olan Görkey, dönemindeki Milli maç azlığından sadece 1 kez A Milli formayı giyebildi. 12 Temmuz 1936 tarihinde Yugoslavya ile oynanan ve 3-3 biten o maçta da, takımın ilk golünü kaydetti. Aralıksız 20 yıl Siyah-Beyaz formamızı giyen Görkey, futbolculuğu bıraktıktan sonra da futboldan kopamadı. Beykoz ve Adalet’in yanı sıra Beşiktaş’ta teknik direktörlük yaptı. 1962 yılında A Milli Takım’da teknik adamlık görevini üstlendi. 1960 yılında da Beşiktaş Divan Kurulu Üyesi olarak, hizmetlerini sürdürdü.

100. Yıl Meşalesini Yaktı
Beşiktaşımız İnönü Stadı’nda yapılan 100 üncü Yıl kutlamalarında da efsane forvetimiz Şeref Görkey aramızdaydı. Büyük golcümüz Feyyaz Uçar’ın koluna giren Görkey, sahanın ortasına kadar yürüdü. 100. yıl meşalemizi Görkey ve Uçar birlikte yaktılar. Bu sırada eski açık tribünden 100. yıla doğru gün, saat, dakika ve saniye sayan dev saat sıfırlandı ve yine aynı tribünde 2 kulenin üstüne yerleştirilen meşaleler yandı. Görkey o günü şöyle anlatıyordu Bir zamanlar Taksim Stadı vardı. Şimdi Gezi Parkının olduğu yer. Biz maçlarımızı orada yapardık. Kadıköy’deki Papazçayırı gibi. Ben Taksim Stadı’nı dün gibi hatırlıyorum. Zaten o stadda oynayıp da hâlâ yaşayan başka topçu kalmadı. Şeref Stadı’nda da çok maç yaptık. Şimdi orada da Çırağan Oteli var. Ama İnönü’nün yeri ayrı. Biz oraya Dolmabahçe deriz, Mithatpaşa deriz. Şimdi İnönü diyorlar. Ne maçlarımız oldu orada. Futbolu bıraktığım 1950 yılından bu yana hiç ayağım değmemişti İnönü’nün çimlerine. O gün, 100üncü Yıl kutlamaları için Feyyaz’ın kolunda sahaya girince duyduğum heyecanı anlatamam. Herkes bize bakıyor, seyirciler tribünlerde. Tıpkı eski günlerdeki gibi... Bir an yığılacaktım olduğum yere. Çok heyecanlandım. Hiç böyle bir günüm olmadı. Allah bana bu günleri gösterdiği için çok bahtiyarım.

ŞÜKRÜ GÜLESİN
14 Eylül 1922’de doğan Şükrü Gülesin, Türk futbolunun yetiştirdiği en büyük yıldızlardan biri olarak anıldı. Futbola küçük yaşta Kınalıada’da kaleci olarak başladı ve kısa sürede forvete geçti. İstanbul Erkek Lisesi’nde öğrenci iken Beyoğluspor’a transfer olan Şükrü, 1940-41 sezonunda Beşiktaş’a geldi. 1944-45 sezonunda Ankaragücü’nde forma giyen Gülesin, Beşiktaş’ta oynadığı 10 yılda, 3 Milli Küme, 6 İstanbul Ligi, 2 İstanbul Kupası, 2 Başbakanlık Kupası şampiyonlukları yaşadı. 13’ü Galatasaray’a, 9’u Fenerbahçe’ye olmak üzere derbilerde 22 gol kaydetti. Ortaya koyduğu muheşem futbolla birlikte attığı korner golleri de onu büyük üne kavuşturdu. Adını Avupa’da duyuran Gülesin, 1950’de İtalya’ya gitti. Palermo, Lazio, tekrar Palermo olmak üzere 3 sezonda, İtalya 1. Ligi’nde 79 maçta 36 gol attı. Dünyanın bu en zor liginde forma giyen en başarılı yabancılardan biri olarak anılan Gülesin, Türkiye’ye dönünce Galatasaray’a transfer oldu. 10 u Beşiktaş’ta, 1 i Lazio’da olmak üzere 11 kez A Milli formayı giydi, toplam 4 gol kaydetti. Futbolu bıraktıktan sonra, Milli Takım Teknik Komitesi’ne seçildi, Beşiktaş’a yöneticilik ve spor yazarlığı yaptı. 10 Temmuz 1977’de kalp kizi geçirerek yaşama veda etti.

VEDİİ TOSUNCUK
1921 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Vedii Tosuncuk, futbola 22 yaşında İzmir’de başlamıştır. Kısa zamanda Karşıyaka takımında ortahaf mevkiinde oynamış, Tıp tahsili için İstanbul’a geldiğinde de, çocukluğundan beri gönül verdiği Beşiktaş’a transfer olmuştur. Beşiktaş Futbol Takımı’nın sol kanadında uzun yıllar başarılı maçlar çıkarmış ve fiziki üstünlüğüne eklediği mükemmel tekniği ile, Siyah-Beyazlı takımımızın şampiyonluklarında önemli roller oynamıştır. Ayrıca Beşiktaş’ta Kaptan’lık mertebesine ulaşmış yıldızlardandır. Uzun, sert vuruşları sayesinde maçın kaderini değiştiren oyuncular arasında yer alan Tosuncuk, Beşiktaş tarihinde Hüsnü Savman’dan sonra gelen en büyük solbek oyuncusudur. A Milli Takım’da 10 defa solbek olarak ay-yıldızlı formayı giyen Vedii Tosuncuk, 1 defa da kaptanlık yapmıştır.


HÜSEYİN SAYGUN

İstanbul Beyazıt ta 1920 yılında doğan Hüseyin Saygun, futbola Kadırgada başladı. Bir süre Kurtuluş’ta futbol oynadıktan sonra Beşiktaş’a transfer oldu. 1936dan 1947ye kadar giydiği siyah-beyazlı formayla çok başarılı maçlar çıkarttı. 1947-48 sezonunda Vefa’da oynayan Hüseyin, bir yıl sonra Beşiktaş’a döndü ve futbolu siyah-beyazlı forma altında bıraktı. Orta sahada oyunu yönlendiren ve günümüzde “playmaker” olarak adlandırılan Saygun, derbilerde Fenerbahçe ve Galatasaraya karşı da 4er gol kaydetmeyi başardı. 9 kez A Milli olan ve Çengel lakabı ile anılan Hüseyin Saygun, 1959 yılında Teknik Direktör Remondoni’nin takımı bırakması üzerine Beşiktaş’ı çalıştırdı. 1994 yılında da vefat etti.

HÜSNÜ SAVMAN
1908 yılında doğan Hüsnü Beşiktaş ın Bandırma deplasmanına gidişinde Kulüp yetkilileri tarafından beğenilip takıma kazandırıldı. 1926 dan 1943 sonuna kadar 17 yıl Beşiktaş formasıyla genellikle solbek, bazı maçlarda da santrfor olarak oynadı. Beşiktaş’ın ilk Milli futbolcusu olan Hüsnü Savman, 8 kez A Milli forma altında görev yaptı, 3’ünde sahaya kaptan olarak çıktı. Cesaretli futbolu, kişiliği ve beyefendiliğiyle tanınan Hüsnü Savman, kısa sürede kulübün sembol isimlerinden biri haline geldi. Beşiktaş ta Baba lakabı da ilk kez Hüsnü Savmana verildi. Baba Hüsnü, 1 kez Türkiye Birinciliği, 1 kez Milli Küme, 6 kez İstanbul Ligi ve 1 kez de İstanbul Şildi şampiyonluğu yaşadı. Futbolu bıraktıktan kısa bir süre sonra henüz 37 yaşındayken öldü.

ŞEVKET YORULMAZ
1950 li yılların unutulmaz oyuncusu Şevket Yorulmaz, 1926 da Konya da dünyaya geldi. Futbola Konya İdmanyurdu nda başladıktan sonra 23 yaşında Beşiktaş’a transfer oldu. Beşiktaş’ta 1951-52 ve 1952-53 sezonlarında gol kralı olan Şevket Yorulmaz, özellikle ceza alanı içindeki fırsatçılığı, çabukluğu ve gol vuruşlarıyla dikkatleri çekti. 3 kez A Milli formayı giyen Şevket Yorulmaz, derbilerin golcüsüydü Fenerbahçe ağlarına 10 Galatasaray ağlarına da 9 gol atarak, Beşiktaş tarihine adını yazdırdı. Futbolu bıraktıktan sonra uzun süre Beşiktaş Yönetimi’nde görev alan Yorulmaz, daha sonra Divan Kurulu üyeliği ve kulüp müdürlüğü görevlerini de üstlendi.

FARUK SAĞNAK
1924 yılında İstanbul da doğdu. Beşiktaş ta yetişti ve 1944 ile 1956 yılları arasında, tüm kadrolarda eksiksiz görev yaptı. Defans, orta saha ve hücum hattının sol kanatlarında tüm mevkiilerde aynı başarıyı göstererek oynadı. Kelimenin tam anlamıyla bir joker oyuncusuydu.

Top tekniği, oyunu okuyuşu, defansta oynarken ileri uçtaki arkadaşlarına attığı paslar, orta sahada oynadığı maçlarda ise yine önündeki gol adamlarına attığı milimetrik paslar, klasının aynasıydı.

Milli maç organizasyonlarının iptal edildiği harp yıllarına rastlayan gençlik döneminde, bu şerefe nail olamamıştı ama üstün klasını sonuna kadar koruduğu son döneminde, Milli Takıma davet edilmesi, O nun ne çapta futbolcu olduğunun en somut örneğidir.

12 yıl aralıksız formasını taşıdığı Beşiktaş ta, 273 maçta yer aldı ve 25 gol kaydetti rakip kalelere.
Futbolu bıraktıktan sonra muhtelif dönemlerde Beşiktaş Yönetim Kurulları’nda görev aldı. Tam bir oyuncu sarrafı olarak da tanınır. 1959-60 sezonunun şampiyon kadrosu oluşturulurken; Birol Pekel, Şenol Birol, Arif ve Tuncay Demirtaş gibi genç oyuncuları keşfedip, Beşiktaşa kazandıran O’dur.


BÜLENT AZİZ ESEL

Topu ayağına aldığında karşısındaki rakip oyuncuyu şaşkına çevirirdi. Hem güçlü fiziği, hem de uzaktan attığı şutlar yüzünden Kasatura Bülent lakabını almıştı. 1927 yılında dünyaya gelen Bülent, Kırıkkalespor’da futbola başladıktan sonra 1943-48 yılları arasında Ankaragücü’nde forvet olarak oynadı.1948’de Beşiktaş’a transfer olan Esel, aynı yıl kazanılan İstanbul şampiyonluğunda büyük pay sahibiydi. Bir sezon sonra 20 gol atarak, Şükrü Gülesin’le birlikte takımın en büyük hücum silahı haline geldi. 50-51 sezonunda Adalet’te forma giyen Bülent Esel, Palermo’nun SPAL takımıyla anlaşarak İtalya’ya gitti. Bu ülkede 3 yıl futbol oynayan Bülent Esel, güçlü fiziği sayesinde çok başarılı oldu. 1951-54 yılları arasında SPAL takımında 77 lig maçında 27 gol atmayı başardı. İtalya’da ki başarılı dönemin ardından 1954’te Beşiktaş’a dönen Bülent Esel, 1954’ten 57’ye kadar Beşiktaş’ta oynadıktan sonra Altınordu’ya transfer oldu ve bu takımda futbol yaşamını noktaladı. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yapan Esel Altınordu ve Uşaksor’da uzun yıllar çalıştı.

KEMAL GÜLÇELİK
Profesyonellik öncesi dönemin en önemli santrforlarından biri olarak kabul edilen Kemal Gülçelik, 1923 yılında İstanbulda doğdu. Oyun stili ve attığı gollerle Keklik Santrfor olarak adlandırıldı. Rumelihisarı’nda oynarken, Beşiktaş’ın Baltalimanı’nda yaptığı antrenman maçlarında yönetici Fevzi Uman’ın dikkatini çekti. 1941de Beşiktaş’a geldi. Siyah-beyazlı takımın en parlak dönemlerinde Sabri, Hakkı, Kemal, Şeref, Şükrülü kadrosunda santrfor olarak unutulmaz gollere adını yazdırdı. Galatasaraya 14, Fenerbahçeye 7 gol kaydederek, derbilere de imzasını attı. Özellikle Galatasaray’la oynanan maçlarda sergilediği müthiş futbol ve attığı goller, onu Beşiktaş tarihinin unutulmazları arasına soktu. 2si İstanbul Ligi, 1i de İstanbul Kupası olmak üzere 3 resmi maçta 6şar gol atarak kırılması güç bir rekorun sahibi oldu. 1949’da genç yaşta futbolu bıraktı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:48

RECEP ADANIR
17 Haziran 1951 günü Berlin Olimpiyat Stadı’nı tıklım tıklım doldurmuş, 100 bin kişinin hiç durmayan bir tezahüratla desteklediği geleceğin Dünya Kupası Şampiyonu Batı Almanya Frıtz Walter, Rahn gibi aslarına rağmen, Türk Milli Takımı’na yenilmekten kurtulamamıştı. Ertesi gün, Alman basını galibiyet golüne imza atan Beşiktaşlı Recep Adanır için Tabanca mermisi gibi şut atan oyuncu tabirini kullanmışlardı. Her iki ayağından füze çabukluğu ile çıkan çok sert şutları, top hakimiyetini süsleyen driplingleri ve meşin topu ayakları arasında saklayarak rakip sahada yaptığı kısa deparlarla Recep Adanır, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük futbol teknisyenlerinden biridir. Bir zamanlar taraflı tarafsız tüm sporseverlere Attığı her iki frikikten biri goldür dedirtecek kadar netice futbolcusu olmuştur O Recep Adanır, 1929 yılında Ankarada doğdu. Çok küçük yaşlarda Başkent arsalarında bez top arkasından koşarken, büyük kabiliyeti sayesinde Ankaragücü takımına transfer olmakta gecikmedi. Kısa zamanda (A) kadroya yerleşerek, yeteneklerini ortaya koydu ve attığı birbirinden güzel gollerle Ankaragücü’nü Türkiye Şampiyonluğu’na kadar yükseltti. Bir yıl içinde şöhreti Ankara sahalarını taşmış ve yurdun futbol merkezlerine kadar yayılıvermişti. Nihayet 1950 yılı transfer ayında, çocukluğundan beri düşlerinde yer alan Siyah-Beyaz renklere transfer oldu ve böylece Türk Futbolu’nda bir Baba Recep devri başladı. Emsalsiz futbolculuk yeteneklerine ilaveten, çok iyi bir kaptan olduğu için de Türk Futbolunda Baba lakabı ile anılan bir kaç futbolcudan biridir O 10 yıl taşıdığı Beşiktaş forması altında, biri Türkiye Birinciliği, ikisi Federasyon Kupası olmak üzere 3 Türkiye Şampiyonluğu ve 3 İstanbul Ligi Şampiyonluğu yaşadı. Sağiç, santrfor ve solaçık oynayan Recep, derbilerde Beşiktaş formasıyla Galatasaray’a 10, Fenerbahçe’ye de 4 gol kaydetti. 1959-60 sezonunda Kasımpaşa’ya transfer oldu. Daha sonra Galatasaray ve Karagümrük’te oynadı. Yıllar sonra Beşiktaş Dergisi ile yaptığı röportajda, bu ayrılığı gözyaşları ile anlatan Recep Adanır, her zaman Beşiktaşın Baba Recepi olarak kaldı. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yapan Adanır, 1963-64 ve 1977-78 sezonlarında kısa süreyle Beşiktaş’ta görev aldı.


NAZMİ BİLGE
Beşiktaş’ın unutulmaz kaptanlarından olan Nazmi Bilge, 10 Ekim 1934’te Trabzon’da dünyaya geldi. Trabzon Lisesi’ni bitirdikten sonra 2 yıl yüksek öğrenim gören Nazmi, dayısı ünlü futbol adamlarından Hasan Polat’ın desteğiyle Beşiktaş’a transfer oldu.

1962 yazında Altay’a transfer olana kadar Beşiktaş’ta çok başarılı bir performans çizdi. İstanbul Ligi, Milli Küme, Federasyon Kupası ve Birinci Lig’de toplam 158 gol atmayı başaran Nazmi, 3 kez de A Milli Takım forması giydi.

Bilge, futbolu bıraktıktan sonra Beşiktaş Yönetiminde de görev aldı.


ALİ İHSAN KARAYİĞİT


Salihli’de 1927 yılında doğan Ali İhsan Karayiğit, Balıkeside futbola başladı. Türkiye şampiyonalarındaki başarılı futboluyla kısa sürede büyük takımların gözdesi haline gelen Ali İhsan Karayiğit, 1950 yılında Beşiktaş’a transfer oldu. 1950 ile 59 yıları arasında Siyah-Beyazlı takımda oynayan Ali İhsan Karayiğit, 3 İstanbul Ligi, 2 Federasyon Kupası Şampiyonluğu, 1 Türkiye Birinciliği yaşadıktan sonra 1959’da Adalet’e transfer oldu. Bir yıl sonra da futbol yaşamını noktaladı. Mükemmel bir tekniğe ve futbol zekâsına sahip olan ve 11 kez A Milli formayı giyen, Karayiğit, WM sisteminde santrafor olarak görev yaptı. Futbolu bıraktıktan sonra bir süre spor yazarlığı yapan Karayiğit, 1960’ta Beşiktaş’a üye oldu. Uzun yıllar Divan Kurulu’nda görev yaptı. Bir dönem Beşiktaş Genç Takımını da çalıştırdı.

FARUK KARADOĞAN
Mersin İdman Yurdu 2. Lig’deyken henüz 17 yaşındaki Faruk oynadığı futbolla hem Gençlerbirliği takımının hem de Genç Milli Takım yetkililerinin dikkatini çekti. 1964’de Gençlerbirliği’ne, 1 yıl sonra da Beşiktaş’a transfer oldu. 1965-66 ve 1966-67 lig şampiyonluklarını yaşadı. Yüksek kondisyonu ile sol açık mevkiinin değişmez adı oldu ve 7 yıl boyunca siyah-beyazlı formayı giydi. Beşiktaş’ta oynadığı 171 lig maçında 34 gol attı. 14 kez A, 11 Ümit, 12 Amatör ve15 kez de Genç Milli olmak üzere toplam 52 defa ay-yıldızlı formayı giydi ve Futbol Federasyonu tarafından altın madalya ile ödüllendirilen ilk Beşiktaşlı milli futbolcu oldu. 1972’ de memleketinin takımı olan Adanaspor’a gitti. 1974’te tekrar Beşiktaş’a geri döndü ancak eski formunu yakalamadığı için özel maçlarda yer aldı.


GÜVEN ÖNÜT
1940 Aydın doğumlu. Küçük yaşta başladığı futbola, İzmirspor formasıyla devam etti ve bu renkler altında üne kavuştu. O’nun santrfor oynadığı 1958-59 ve 1959-60 sezonlarında, İzmirspor Üç Büyüklerin tozunu atmıştı. 1960 yılı Temmuz’unda Beşiktaş’a transfer oldu. Kendisine has çalımlarıyla rakiplerini ekarte edişi, şık kafa golleri, isabetli pasları ve sert şutlarıyla etkili oldu. Beşiktaş’ın ve Türk Futbolu’nun en büyük golcülerindendi. Siyah-Beyazlı forma altında 2 Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadı. 1960-69 yılları arasında 225 maçta oynayıp, 94 gol attı rakip filelere. Mütevazı kişiliği ve centilmenliği ile iz bıraktı stadlarda. 1962-63 sezonunda 19 golle Gol Kralı olarak, Beşiktaş tarihindeki ilk gol kralı olma unvanını yakaladı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:49

RASİM KARA
Rasim Kara, Beşiktaş’a hem futbolcu hem de teknik adam olarak hizmet veren ender isimlerden... 1950 yılında Eskişehir’de doğan ve Eskişehir Işıkspor’da futbola kaleci olarak başlayan Kara, Uşakspor’dan Bursaspor’a transfer oldu. Oradan da Milli Takım’a kadar yükseldi. 1975-76 sezonunda özellikle Sovyetler Birliği Milli maçındaki olağanüstü performansıyla Beşiktaş’ın kalesini devralan Rasim Kara, aralıksız 9 sezon, siyah-beyazlı takımın kalesini korudu. 1981-82 sezonunda lig şampiyonu olan takımın file bekçisi olan Kara, 1984’te futbola veda etti ve teknik adamlık kariyerine başladı. Uzunköprü ve Antalyaspor takımlarında görev yapan Kara, önce Sepp Piontek’in ardından Fatih Terim’in yardımcılığını üstlendiği A Milli Takım’da kariyerinin en önemli başarılarından birini kazandı. Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılma hakkını elde eden Milli Takım’ı Euro 96’ya taşıyan isimlerden biri olan Kara, 1997-98 sezonunda Beşiktaş’ın teknik direktörü oldu. Siyah-Beyazlı takımı hem Şampiyonlar Ligi’ne sokan hem de lig tarihindeki en yüksek gol sayısına ulaştıran Kara, yine de Beşiktaş’tan ayrılmak zorunda kaldı. Bursaspor, Ç.Dardanel, Rizespor, Kocaelispor takımlarında da görev yapan Kara, Kanada’nın Ottowa Wizards takımını kendi liginde şampiyon yaptıktan sonra, başarılı kariyerine devam ediyor.
ZEKERİYA ALP
1968-69 sezonunda Feriköy’den Beşiktaş’a transfer olduğunda henüz 20 yaşındaki; sarı saçlı, mavi gözlü genç bir delikanlının, Beşiktaş tarihinin unutulmaz futbolcularından biri olacağını kimse bilemezdi. 1968’den 1978’e kadar 11 sezon boyunca 204 lig maçında forma giyen ve 6 gol atan Zekeriya Alp, sol kanatta görev yapar ve o kanatta attığı deparlarla tanınırdı. Daha çok savunma yönü güçlü olan Zekeriya Alp, istikrarlı ve çok centilmen bir futbolcuydu.

1. Lig’deki ilk resmi golünü 5 Eylül 1971’de Beşiktaş’ın Vefa’yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmada kaydetmiş ve takımını 1-0 öne geçirmişti. 22 kez A Milli Takım’da Beşiktaş’ı temsil eden Zekeriya Alp, Beşiktaş’ın en talihsiz dönemlerinde forma giymişti. Sadece 1975’te bir Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşayan başarılı futbolcu, 1978’de futbolu bıraktı. Ardından çeşitli dönemlerde Beşiktaş yönetiminde görev alarak Camiamız’a hizmetlerini sürdürdü.
KAYA KÖSTEPEN
1934’te Aydın’da doğan Kaya Köstepen, futbola da Aydınspor da başladı. 1955-56 ve 1956-57 sezonlarında Antalya’da santrafor olarak oynadı. 1957-58 sezonunda ise çok başarılı yıllar geçireceği Beşiktaş’a transfer oldu. Siyah-Beyazlı ekipteki ilk yılında Federasyon Kupası Şampiyonluğu yaşayan Köstepen, 1970 yılına kadar Beşiktaş forması giydi. Siyah-Beyazlı ekibin orta sahasının değişmez ismi olan ve çok kritik gollere de imza atan Kaya Köstepen, Beşiktaş’ta 4 Lig Şampiyonluğu yaşadı. 3 kez A Milli formayı giyen ve 332 Birinci Lig maçında 7 gol kaydeden Kaya, futbolu bıraktıktan sonra teknik adamlık yaptı.
NECMİ MUTLU
Necmi Mutlu, 1937 ylında İstanbul’da dünyaya geldi. 16 yaşında Beykoz’da lisanslı olarak futbola başladı. 5 sezon Kadırga ve Beykoz’da oynadıktan sonra 1958’de Beşiktaş’a transfer oldu. 11 sezonda 241 maçla Türkiye 1. Ligi’nde Beşiktaş’ın kalesini en çok koruyan kaleci olan Necmi Mutlu, 3 Lig, 1 Cumhurbaşkanlığı, 2 TSYD Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Özellikle karşı karşıya pozisyonlardaki başarısı, refleksleri ve soğukkanlılığıyla döneminin en önemli kalecileri arasında yer aldı. 1968-69 sezonunun bitiminde kalesini genç Sabri Dino’ya bırakarak futbola veda etti. 5 kez A, 2 kez de B olmak üzere 7 kez Milli oldu. Futbolu bıraktıktan sonra Beşiktaş’ta yardımcı antrenörlük ve kaleci antrenörlüğü yaptı.
SABRİ DİNO

Futbola 14 yaşında Tarabya’da başladı. Galatasaray Genç Takımı’nda kısa bir süre forma giydikten sonra Beyoğluspor’a transfer oldu. 1964 yılında Özcan Arkoç’un Avusturya’ya gitmesinin ardından kaleci arayışına giren Beşiktaş, Fenerbahçe’yle kıyasıya bir mücadeleden sonra Sabri’yi renklerine bağladı. 1964-65 sezonundan itibaren önceleri Necmi Mutlu’nun yedeği olarak sahaya çıkan genç Sabri, 1966-67 sezounda kaleyi devraldı. Bir Avrupalı’yı andıran sarı saçları, mükemmel fiziği, beyefendiliği ve kaleciliğiyle örnek bir futbolcu olan Sabri Dino, 1975’e kadar forma giydiği Beşiktaş’ta 194 lig maçına çıktı. 1965-66 ve 1966-67 lig şampiyonluklarında büyük pay sahibi olan Sabri, Necmi Mutlu’dan sonra Beşiktaş kalesini en çok koruyan isim unvanını da halen elinde bulunduruyor. 12 kez A Milli formayı giyen unutulmaz kaleci, özellikle 13 Ocak 1973’te Napoli’deki Dünya Kupası grup eleme maçının kahramanı olarak anıldı. Bu maçta İtalya Milli Takımı’nın yıldızlarına gol şansı vermeyen Dino, maçın 0-0 bitmesinde başrolü oynamıştı. Futbolu bıraktıktan sonra tekstil sektörüne giren Dino, işlerinin bozulması üzerine, 1990 yılında intihar ederek, çok acı bir şekilde aramızdan ayrıldı. Beşiktaş tarihindeki ölümsüzlüğü ise sonsuza kadar devam edecek.
BİROL PEKEL

1938’de Kadıköy’de dünyaya gelen Birol Pekel, İstanbul Ticaret Lisesi’nde sporla tanıştı. Üç çocuklu bir ailenin tek oğlu olan Birol Pekel, Beylerbeyi’nde lisanslı olarak basketbol oynarken tesadüfen futbola geçiş yaptı. Beylerbeyi’nde soliç olarak çok başarılı maçlar çıkartarak büyük kulüplerin dikkatini çekti. 1959 yılında transfer olduğu Beşiktaş’ta 1963’e kadar 131 lig maçı oynadı ve 26 gol kaydetti. Türkiye Kupası’nda da Beşiktaş adına 5 gol attı. 6 kez A Milli Takım formasını giyen Pekel 1 de gol attı. Birol Pekel, o dönemlerin ünlü sloganı Şenol – Birol golün kahramanlarından biriydi. Şenol’la birlikte Beşiktaş’ta çok başarılı maçlar çıkarttıktan sonra yine Şenol’la birlikte Fenerbahçe’ye transfer oldu.

ŞENOL BİROL
1937 yılında Rize’de doğan Şenol Birol, o dönemin en eğitimli futbolcularından biriydi. Edebiyat Fakültesi’ni bitiren Şenol, futbola Zonguldak Kilimlispor’da başladı. Daha sonra Rize Güneşspor ve Sarıyer’de forma giydi. 1958-59 sezonunda Sarıyer formasıyla attığı goller onu, ülkenin en çok konuşulan forvetlerinden biri haline getirdi. Başta Beşiktaş olmak üzere Galatasaray ve Fenerbahçe de genç golcüyü renklerine bağlamak için harekete geçti. Ancak Şenol’un tercihi Kara Kartal oldu. Forvetteki partneri Birol’la birlikte attığı goller yüzünden tribünlerde Şenol-Birol gol tezaruhatı yapılmaya başlandı. İlk 3 sezonda 42 golü rakip ağlara bırakan Şenol’un Beşiktaş formasıyla en başarılı dönemi 1962-63 sezonuydu. Son haftaya kadar Galatasaray’la şampiyonluk için çekişen Beşiktaş, son maçında ikincilikte kalırken, Şenol sezonu 41 maçta 34 golle tamamladı. Bu sayı Şenol’a “bir sezonda en çok gol atan Beşiktaşlı” unvanını da kazandırıyordu. 1962-63 sezonu bitiminde Birol’la birlikte Beşiktaş’tan ayrılıp Fenerbahçe’ye giden Şenol Birol, futbola veda ettikten sonra çeşitli takımlarda teknik adamlık yaptı.
AHMET ÖZACAR

Türk Futbolunun ve Beşiktaşın Küçük lakaplı büyük yıldızlarından Ahmet Özacar, 1937 yılında Lüleburgazda doğdu. 6 çocuklu bir ailenin oğlu olan Ahmet 1955te İstanbul’un amatör takımlarından Şehremini Altınok’tan Beşiktaş’a transfer oldu. Aynı dönemde kendisinden 5 yaş büyük Ahmet Berman’la birlikte Beşiktaş’ta yer aldığından Küçük Ahmet adıyla anıldı. 1971’e kadar santrfor, sağaçık, solaçık ve sağiç olarak 16 yıl Beşiktaş forması giydi. 1970’te jübilesini yaptıktan sonra, 1970-71 sezonunda tekrar takıma çağrıldı ve Beşiktaş’ın krizli döneminde 3 lig maçında ikinci yarılarda oyuna “kurtarıcı” olarak alındı. Beşiktaş, Avrupa Kupaları’ndaki ilk galibiyetini 28 Eylül 1960’ta Rapid Wien’i 1-0 yenerek alırken tek gol yine Küçük Ahmet’ten gelmişti. Hem Galatasaray’a hem de Fenerbahçe’ye 9’ar gol atan Ahmet Özacar, derbilerde de varını yoğunu ortaya koyan bir yıldızdı. 3 kez Lig, 2 kez de Federasyon Kupası olmak üzere 5 kez Türkiye şampiyonluğu yaşadı. Türkiye Kupası’nda 5 kez rakip ağları sarstı. Türkiye Ligi’nde ise 313 maçta 100 gol attı. Attığı goller kadar, gollük ortalarıyla da ün yaptı. 2 kez A, 1 kez de B olmak üzere 3 kez Milli formayı giydi.

SANLI SARIALİOĞLU

1945 yılında doğan Sanlı Sarıalioğlu, futbol yaşamı boyunca sadece Beşiktaş forması giydi. Başarılı futbolculuğunun yanı sıra mükemmel bir kişliğe de sahip olan Sanlı Sarıalioğlu, 14 yıl formasını giydiği Beşiktaş’ta tam 314 Lig maçı oynamış ve 65 gol kaydetmişti. 21 kez A Milli formayı giyen Sarıalioğlu, Pakistan’la oynanan özel maçlarda da 2 gole imza atmıştı. 1975 yılında futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük ve menajerlik yapan Sanlı Sarıalioğlu, dönem dönem siyah-beyazlı kulüpte de görev aldı. Beşiktaş tarihinin unutulmaz ismi Sanlı Sarıalioğlu halen spor yazarlığı yapıyor.
YUSUF TUNAOĞLU
1946 yılında doğdu. O da Sanlı Sarıalioğlu gibi Beşiktaş alt yapısında yetişti. Baba Hakkı’nın kontrolünde önce Genç Takım’da arkasından da Profesyonel Takım’da yer aldı. Yalnız Beşiktaş’ta değil, Türk Futbolu’nda 30-40 yılda bir sahalarda görülebilen süper yıldızlardan biriydi. Eğer şanssız bir trafik kazası geçirmeseydi, O’nu Avrupa’nın en ünlü kulüplerinden biri olan Anderlecht’te oynarken tanıyacaktı dünya futbolu... Anderlechtli yöneticilerin dikkatini, 1965 yılında Belçika’da organize edilen Ordulararası Dünya Şampiyonası karşılaşmalarında çekmişti. O’nu terhis olur olmaz renklerine katmaya karar vermişlerdi. Bu büyük transfere Beşiktaş da razı olmuştu. Taraflar her konuda anlaşmışlardı. Bir akşam Boğaz’da yaptığı trafik kazasından sonra Anderlecht bu transferden vazgeçti. Beşiktaş’ın gelmiş geçmiş en muhteşem kadrosu olan; Hakkı’lı, Şükrü’lü, Çengel Hüseyin’li kadrosunda bile ilk onbirde kendisine yer bulabilecek çaptaydı. Beşiktaş’ta 2 Türkiye Ligi Şampiyonluğu, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası yaşadı. 1962-76 yılları arasında 172 lig maçında 23 gol kaydetti. Yusuf’un, 1971-72’deki 5-1’lik Göztepe maçında kaleci Ali’yi bir hareketle ters köşe yaparak topu ağlara göndermesi, unutulmayan golerinden biriydi. 6 kez A, 3 kez Ümit, 5 kez de Genç olmak üzere toplam 14 kez Milli oldu. Büyük top tekniği, driplingleri, arkadaşlarına attığı milimetrik paslar ve oyun kuruculuktaki zekası ile Avrupa çapında bir oyuncuydu. Futbolu bıraktıktan sonra, uzun bir dönem Beşiktaş alt yapısında görev aldı. 2000 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama çok erken veda etti.
MEHMET EKŞİ
1955 yılında doğdu. Elazığspor’da oynarken Karadenizliler’in dikkatini çekerek, Trabzonspor’a transfer oldu. Bordo-Mavili takımın şampiyon kadrolarında yer alarak, ünlendi.

1978’de Beşiktaşlı oldu. Ağırbaşlı, az konuşan, öz söyleyen karakter yapısı ile takım arkadaşları arasında saygı uyandırdı ve yöneticiler tarafından Kaptanlığa getirildi.

Defansta ve orta sahada, bilhassa hava toplarındaki üstünlüğü ile beğeni kazandı. Zaman zaman hücuma katılarak, galibiyet getiren gollerin de sahibi oldu. Beşiktaş formasıyla 189 maç oynadı ve 25 gol attı.
NECDET ERGÜN
Mayıs 1954’te Sivas’ta dünyaya gelen Necdet Ergün, İstanbul Anadolu Takımı’nda futbola başladı. İlk profesyonel olduğu Boluspor’da herkesin dikatini çeken bir performans sergiledi. Daha sonra Trabzonspor’a transfer olan Necdet, Trabzonspor efsanesini yaratan isimlerden biriydi. Kısa boyu ve kalın bacaklarıyla sağ kulvarı mükemmel kullanan Necdet Ergün, 1979 yılında Beşiktaş’la sözleşme imzalayarak siyah-beyazlı formayla tanıştı. Siyah-beyazlı ekipte 186 lig açında 48 gol kaydetti. 81-82 ve 85-86 şampiyonluklarında önemli pay sahibi olan Necdet Ergün, özellikle derbi maçlarında asistleri ve golleriyle öne çıkardı. 9 kez A Milli formayı giyen Necdet Ergün, 1986’da futbolu bıraktı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:49

Futbolun Spor Dali Olarak Kulübe Katilmasi
Bir gün Valideçsme'de gençler aralarinda konusuyorlar, egleniyorlardi. Içlerinden biri Taskisla yönünü gösterdi:
- Bakin alevlere... Taskisla yaniyor!
- Haydi gidip bakalim, orada ne oluyor?
Kosarak gittiler. Amaçlari yangini görebilmek ve hatta yardim edebilmekti. Taskisla'ya geldiklerinde ilgilerini baska bir olay çekti. O bölgedeki Ingilizler bir çesit spor yapiyorlardi. Iki takima ayrilmislar ve bir topun pesinde kosuyorlar, sayi yapmaya çalisiyorlardi. Hayranlikla bir süre onlari izlediler.



- Bu oyunu biz de oynayamazmiyiz?
- Oynariz
- Ama nasil? Bizim topumuz yok ki...
- Alalim su topu kaçalim.
- Olmaz, ayip olur...
O sirada top önlerine gelir. "Alalim su topu kaçalim" diyen Katip Tevfik dayanamaz. Topu alir, Ingilizlerin saskin bakislari arasinda kosmaya baslar. Arkadaslari da pesinden tabii...

Valideçsme'ye geldiklerinde izlerini kaybettirmislerdi. Topu Refik Osman'in evinin bahçesinde saklarlar. Onlar Besiktas kulübünden degildiler. Ama Besiktas'ta oturan gençlerdi... ve böylece semte futbol topunu ilk getirenler olarak tarihe geçtiler.

Semte getirilen futbol topu bile Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü'ne futbolu ilk yillarda sokamadi. Ama gençler zamanlarini aralarinda futbol oynayarak geçirmeye baslamislardi.

1911 yilinin Agustos ayiydi. Su haber semte hizla yayildi: "Gümrük memurlarindan Elazizli Haci Yusufzadelerden Mehmet Bey'in oglu 17 yasindaki Seref Bey futbol kulübü kurmus."

Takimin adi Valideçesme idi. Seref Bey'in disinda takimda Sair Kazim, Asim, Alaeddin, Selahettin, Doktor Mehmet, Askeri Hakim Hakki Bey vardi. Bölgedeki diger gençler de bos durmadilar. Münir Bey'in önderliginde birlestiler. Nuri ve Rüstü kardesler, Küçük Hakki, Büyük Hakki, Ziya, Hafiz Mustafa ve Refik Osman bir araya gelerek Basiret takimini kurdular.

Aralarinda maçlar yaptilar. Güçlendiler, gelistiler. Rekabeti biraktilar. Karma kadrolar olusturarak azinliklarla iddiali karsilasmalar yaptilar. Tatavla'nin Araks, Kadiköy'ün Barham ve Oresten takimlariyla oynadilar.

Önderleri Seref Bey'di. Bir gün yaptiklari toplantida Seref Bey arkadaslarina düsünçesini açikladi:



- Besiktas semtinin tek ve en güçlü kulübü Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü'dür. Ancak bir tek eksikleri var o da futbol bransinin olmamasi. Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü'ne katilalim. Böylece Galatasaray, Fenerbahçe, ve Altinordu ile rekabete girebiliriz.
Itiraz eden olmadi. Fikir alkislarla karsilandi. Ama çekinenler de yok degildi:



- Ya bizi almazlarsa?

- "Merak etmeyin, ben gidip görüsecegim. Almayacaklarini sanmiyorum ve hatta sevineceklerini de saniyorum." dedi Seref Bey.
1911 yilinin son aylariydi. Seref Bey Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü'ne gitti. Karsisinda Fuat Bey, Ahmet Bey, ve Mazhar Bey vardi. Kulübe katilmak istediklerini kendilerine bildirdi. Fuat Bey, Ahmet Bey, ve Mazhar Bey öneriyi sevinçle karsiladilar.

Valideçesme ve Basiret Külüpleri, Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübünün çatisi altinda resmen birlestiler.

Seref Bey hic bos durmadi. Hemen calismalara basladi. Takimda yer alacaklar belliydi. Besiktas'in ilk futbol takimi su isimlerden kurulmustu: Resul Bey (kaleci), Ridvan Bey, Behzat Bey, Dr. Sabri, Sair Kazim, Sadi Baltalimanli, Dr. Mehmet, Asim Bey, Seref Bey, Dr. Ali, Fahri Bey.

Takim kurmak yetmiyordu. Eksikler çoktu. Forma yoktu. Ayakkabi yoktu. Top yoktu. Ama bulundu. Çevresinde sporsever olarak taninan Ipekçi Ihsan Bey gençlerin çaresi oldu, her eksiklerini tamamladi.

Zamanla ikinci ve üçünçü takimlar da kuruldu. Futbol Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübünü'de bir anda kisa süre içinde birinci siraya oturdu.

Ama kulüpte sadece futbol yoktu ki... Diger branslar da vardi. Iste futboldaki bu gelisme bazi branslarin yöneticilerini sinirlendirdi:



- Halterde geri kaldik!
- Futbol yüzünden jimnastik yapamiyoruz!
- Atis egitimleri ne olacak?
- Boksu unutmayalim!
- ........!!!!!!!
Iç çekisme bitmedi. Seref Bey'e karsi cephe alanlar çogaldi. O da sonunda Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübünü'den ayrilmaya karar verdi. Sisli'deki Sebat kulübünü'ne katildi. Arkadaslari O'nun pesini birakmadilar. Seref Bey yoksa biz de yokuz diyerek onlar da Sebat kulübü'ne katildilar.

Seref Bey'in çaliskanligi orada da etkisini gösterdi. Sebat takimi kisa sürede güçlendi. Ve günlerden bir gün Sebat Besiktas'in karsisina futbol sahasinda dikiliverdi.

Sebat takimi sahada Mahmut, Nazmi, Adil, Hüsnü, Andon, Haluk, Refik Osman, Orhan, Seref, Siyret, Haluk'tan kuruluydu. Besiktas ise su kadro ile mücadele etmisti: Resul, Alaeddin, Nebi, Badi Kemal, Güresçi Hikmet, Hüsnü, Seref, Ihsan, Cemal, Tayyip, Kadri.

Sebat Futbol Takimi Besiktas'i 3-2 yendi. Seref Bey ve arkadaslarinin Besiktas'tan ayrilisi da iste o günde bitti. Biz hata yaptik yuvana dön diyen yöneticiler Seref Bey'i ikna ettiler. O da fazla nazlanmadi. Zaten kalbi Besiktas'daydi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:50

Kulübün Resmiyet Kazanmasi
23 Temmuz 1908'de mutlakiyet dönemi bitmis, mesrutiyet ilan edilmisti. Bu insanlarin daha da özgürlesmesi, dolayisiyla da daha rahat spor yapabilmeleri, bir araya gelebilmeleri demekti.
3 Agustos 1909'da da Cemiyetler Kanunu çikarildi. Ayni yil içersinde Tepebasi Kislik Tiyatrosu'nda Beyoglu Mutasarrifi Muhittin Pasa'nin öncülük ettigi spor bayrami yapiliyordu. Azinliklarin kurduklari kulübler oradaydi. Dört Rum kulübü ilgi çekiyordu. Fakat bayramda bir tek Türk spor kulübü yoktu. Sadece birkaç Türk zabiti davetliydi. Ve onlarin arasinda Besiktas'li Refik, Mazhar, ve Fuat Bey'ler de vardi.

Muhittin Pasa spor yapan gençleri hayranlikla izledi, zaman zaman da alkisladi. Dayanamadi, "Su gençleri gipte ile izliyorum. Surada bir Türk kulübü neden yok? Halbuki bir kulübümüzü de törende görmeyi ne kadar arzu ederdim, bilemezsiniz." dedi.

Fuat Bey atildi:

- Pasam, aslinda 6 yildan beri Besiktas'ta böyle bir kulüb var. Ama biliyorsunuz ortami. Çalismalar gizli yapildi. Eger izin verirseniz...
- Yaa... Neden benim haberim yok? Hemen harekete geçilsin. Her türlu yardima hazirim. Vakit kaybetmeden gidin ve bana istidayi getirin.

Bunu takiben hemen toplandilar. Artik mektep olmayip kulüp olduklarina dair bir karari onayladiktan sonra da adlarini Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü olarak degistirdiler.

Fuat Balkan ve Umumi Katip Hüsnü Bey Besiktas Osmanli Jimnastik Kulübü'nün nizamnamesini hazirladi. Mazhar Kazanci istidayi imzaladi. Istida Beyoglu Mutassarrifligi'nin Cemiyetler Defteri'nin 468. sayfasina 26 Ocak 1326 (1910 miladi) tarih ve 1760 numarayla kaydedildi. Ve tasdik edilen 185 sayili tescil belgesi verildi.

Sükrü Pasa baskanliginda olusturulan ilk resmi yönetim kurulunda su isimler yer aliyordu: Ziyaeddin Karamürsel, Sevket Cenani, Ahmet Pasa, Mazhar Kazanci, Fuat Balkan, Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Hüseyin Hüsnü.

Besiktas, Cemiyetler Kanunu'nun kabülünden sonra resmiyet kazanmis ilk Türk spor kulübü olarak tarihe geçti. Besiktas semtinin Akaretler bölgesinde Sair Nedim Caddesi'ndeki Sulh Mahkemesi binasi lokal olarak belirlendi. Ancak burasi küçük olup kulüp hizla büyüyordu.

Daha sonra Akaretler'deki 84 numarali binaya tasinildi. Binanin arkasi tam 600 altin harcanarak spor sahasi yapildi. Malzemeler alindi. Kulüp artik tesis ve lokale de kavusmustu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
BuSraY
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
BuSraY


Kadın
Mesaj Sayısı : 15
Yaş : 29
Şehir : Yalova
İş/Hobiler : Öğrenci
NicK : Busray
Kayıt tarihi : 04/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 04 Mart 2008, 17:50

Teknik Direktörlerimiz
Tarih
Teknik Direktör
Uyruk

1911-1925
Şeref Bey
Türk

1925-1935
Zinger
Macar

1935-1944
Refik Osman Top
Türk

1944-1946
Charles Howard
İngiliz

1946-1948
Refik Osman Top
Türk

1948-1949
Guiseppe Meazza
İtalyan

1949
Hakkı Yeten
Türk

1949-1950
Eric Keen
İngiliz

1950-1951
Hakkı Yeten
Türk

1951-1952
Alfred Cable
İngiliz

1952-1953
Sadri Usuoğlu
Türk

1953-1954
Sandro Puppo
İtalyan

1955-1956
Cihat Arman
Türk

1957
Eşref Bilgiç
Türk

1956-1957
Jozef Meszaros
Macar

1957-1958
Leandro Remondini *
İtalyan

1959
Hüseyin Saygun
Türk

1959-1960
Andras Kutik*
Macar

1960-1961
Sanrdro Puppo
İtalyan

1961
Şeref Görkey
Türk

1961-1962
Andras Kutik
Macar

1962-1963
Ljubisa Spayiç
Yugoslav

1963-1964
Ernst Melchior
Avusturya

1964-1967
Ljubisa Spayiç*
Yugoslav

1967-1968
Jane Janevski
Yugoslav

1968-1969
Krum Milev
Bulgar

1969-1970
Milovan Çiriç
Yugoslav

1970-1971
Dumitru Teoderescu
Romen

1971-1972
Gündüz Kılıç
Türk

1972-1973
Abdullah Gegiç
Türk

1973-1974
Metin Türel
Türk

1974-1975
Horst Buhtz
Alman

1975-1976
Gündüz Tekin Onay
Türk

1977
İsmet Arıkan
Türk

1977-1978
Milos Milutunoviç
Yugoslav

1978-1979
Doğan Andaç
Türk

1979-1980
Serpil Hamdi Tüzün
Türk

1980-1981
Metin Türel
Türk

1980-1983
Dorde Miliç*
Yugoslav

1983-1984
Ziya Taner
Türk

1984-1986
Branko Strankoviç
Yugoslav

1986-1987
Miloş Milutinoviç
Yugoslav

1987-1993
Gordon Milne*
İngiliz

1993-1996
Cristoph Daum*
Alman

1996-1997
Rasim Kara
Türk

1997-1999
J. Benjamin Toshack
Galler

1998-1999
Karl Heinz Feldkamp
Alman

1999-2000
Hans Peter Briegel
Alman

2000-2001
Nevio Scala
İtalyan

2001-2002
Cristoph Daum
Alman

2002-2004
Mircea Lucescu*
Rumen

2004-2005
Vicente Del Bosque
İspanyol

2005-...
Rıza Çalımbay
Türk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
RoCCoOo
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
RoCCoOo


Kadın
Mesaj Sayısı : 49
Şehir : aDanha
İş/Hobiler : öqrnjhi x[
NicK : jeLys
Kayıt tarihi : 04/04/08


Basarı Puanı:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left0/0Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (0/0)
Güclülük :
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left0/0Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (0/0)
Seviye:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left0/0Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (0/0)

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 15 Nis. 2008, 18:27

saoLasnn :)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
HarBy_KizZz
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
HarBy_KizZz


Kadın
Mesaj Sayısı : 30
Yaş : 34
Şehir : Sivas
İş/Hobiler : Ünvye Hazırlık/Beşiktaş & Metal(Vazgeçilmez olan)
NicK : MetaL Forever!!!
Kayıt tarihi : 15/03/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimePaz 20 Nis. 2008, 18:15

emeğine sağlık arkadaşım boşuna uğraşma Beşiktaş'ın şanlı tarihi anlat anlat bitmez Beşiktaş Şanlı Tarihi 588704
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
inteqra
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
inteqra


Kadın
Mesaj Sayısı : 422
Yaş : 33
Şehir : mézarLıqdhan...
İş/Hobiler : yoq qardesım yoq hiçbişey...
Kayıt tarihi : 30/04/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 06 Mayıs 2008, 03:11

paylaşımın için saoL...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
emo_boy_
V.i.P Üye
V.i.P Üye
emo_boy_


Erkek
Mesaj Sayısı : 1458
Yaş : 34
Şehir : anqara
İş/Hobiler : P!LoTuM HerGün UçuoRum
NicK : 3mO Jojuq Göqan
<center><B><font color=white>Dur : Beşiktaş Şanlı Tarihi Yasasi10
Kayıt tarihi : 05/05/08


Basarı Puanı:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left90/100Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (90/100)
Güclülük :
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left80/100Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (80/100)
Seviye:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left100/100Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (100/100)
Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeSalı 06 Mayıs 2008, 12:15

HarBy_KizZz demiş ki:
emeğine sağlık arkadaşım boşuna uğraşma Beşiktaş'ın şanlı tarihi anlat anlat bitmez Beşiktaş Şanlı Tarihi 588704

doru sölüosun arkadsm.

paylasımn süfeee olms yha.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Lady_Nemo
V.i.P Üye
V.i.P Üye
Lady_Nemo


Kadın
Mesaj Sayısı : 1018
Yaş : 31
Şehir : mers!n gelijen mi xD
İş/Hobiler : müzik dinlemek...
NicK : nemo
<center><B><font color=white>Dur : Beşiktaş Şanlı Tarihi Agliyo10
KişiseL iLeTi : Aşkı bilmeyene aşık olma sora canın yanar..
Kayıt tarihi : 07/06/08


Basarı Puanı:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left72/100Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (72/100)
Güclülük :
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left65/100Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (65/100)
Seviye:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left61/100Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (61/100)
Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeC.tesi 07 Haz. 2008, 22:04

verdiin bilgiler için çok teşekkürler!!! =)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tok-tom.hi5.com -
MissCepkin<3
O_o Üye O_o

O_o Üye O_o
MissCepkin<3


Kadın
Mesaj Sayısı : 157
Şehir : isT.
İş/Hobiler : yoq
NicK : yoq
Kayıt tarihi : 18/06/08

Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeÇarş. 25 Haz. 2008, 09:23

tşşqürLer ve katılıoorm anlt anlt bitmesqi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
quPa_qıZı*
AdminE
AdminE
avatar


Kadın
Mesaj Sayısı : 2152
Yaş : 31
Şehir : çikLetLer üLkesi xD
İş/Hobiler : k0pmaK..! k0pmaK..! vsvsvs..8)
NicK : danqeqLeri sewi0rm xD
<center><B><font color=white>Dur : Beşiktaş Şanlı Tarihi Uzgun10
<center><B><font color=#fffff>Ta : Beşiktaş Şanlı Tarihi Rock10
KişiseL iLeTi : ^ .•´¯`•. ( éL!zâßéT ) .•´¯`•. ^^ . [ L ] FırLama Can x(
Uyarı Sistemi : Beşiktaş Şanlı Tarihi 1
Kayıt tarihi : 20/12/08


Basarı Puanı:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left70/0Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (70/0)
Güclülük :
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left80/0Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (80/0)
Seviye:
Beşiktaş Şanlı Tarihi Img_left70/0Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty_bar_bleue  (70/0)
Beşiktaş Şanlı Tarihi Empty
MesajKonu: Geri: Beşiktaş Şanlı Tarihi   Beşiktaş Şanlı Tarihi Icon_minitimeÇarş. 24 Ara. 2008, 17:26

saol pay.için
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Beşiktaş Şanlı Tarihi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilim Tarihi ??
» Piercing Tarihi..!

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Spor GeneL :: BeŞikTaŞ-
Buraya geçin: